Wat maakt handgemaakt keramiek uniek? Een kijkje achter de schermen

Waarom handgemaakt keramiek zo bijzonder is

 

Wanneer je kiest voor handgemaakt keramiek, kies je niet alleen voor een gebruiksvoorwerp, maar voor een product met karakter. Elk stuk is uniek, gevormd door de handen van de maker en met zorg gecreëerd. Stel je voor: je begint je ochtend in alle rust met een kop koffie uit dat ene speciale handgemaakte kopje. Het ligt precies goed in je hand, past perfect in je interieur en is elke dag een plezier om te gebruiken. Zou je niet elke dag willen genieten van zo’n moment voordat je de hectiek van de dag op je af laat komen?

 

In deze blog neem ik je mee achter de schermen van het maakproces en laat ik je zien waarom handgemaakt keramiek zoveel meer is dan alleen een gebruiksvoorwerp. Het is iets waarvan ik hoop dat bijdraagt aan die kleine, waardevolle momenten van rust gedurende de dag.

 

Waarom elk stuk handgemaakt keramiek uniek is

 

In tegenstelling tot machinaal geproduceerd servies, wordt handgemaakt keramiek met zorg en aandacht vormgegeven door de maker. Geen twee stukken zijn hetzelfde, omdat kleine variaties in textuur, kleur en vorm onderdeel zijn van het proces. Deze imperfecties maken elk item authentiek en geven het karakter.

 

 

Het ambachtelijke proces van handgemaakt keramiek: van ruwe klei tot eindproduct

Handgemaakt keramiek begint bij een ruwe klomp klei. Deze wordt met de hand gevormd op een draaischijf of met andere technieken zoals handopbouw. In dit blog beperk ik me tot het draaien van klei op de draaischijf, de manier waarop ik de meeste van mijn producten maak.

 

Het proces in stappen:

  • De klei wordt goed gekneed en met zorg gedraaid tot de gewenste vorm.
  • Na het draaien wordt het werk afgewerkt en moet het zorgvuldig drogen, wat in de winter soms tot twee weken kan duren. Bepaalde (samengestelde) vormen, zoals mokken met oren laat ik eerst een paar dagen langzaam drogen onder plastic zodat alle delen rustig kunnen drogen.
  • Als het werk compleet droog is, vindt de eerste stook plaats: de bisquitstook. Dit gebeurt om het werk stevig genoeg te maken om verder te kunnen bewerken, bijvoorbeeld om te glazuren. De bisquitstook duurt ongeveer anderhalve dag, inclusief het opwarmen en afkoeling van de oven.
  • Daarna spoel ik het werk af, zodat eventueel stof wordt weggespoeld en schuur ik eventuele oneffenheden weg. Hierna laat ik werk weer een dag drogen. Als het droog is wordt het werk geglazuurd, opnieuw een dag gedroogd en voor de tweede keer gestookt. Deze tweede stook, de glazuurstook, die op hoge temperatuur is (ca. 1250 graden) duurt weer anderhalve dag met het rustig opstoken en afkoelen van de oven maakt het keramiek sterk en duurzaam.

Dit tijdsintensieve proces vereist geduld, precisie en vakmanschap. Het resultaat? Een uniek stuk dat met liefde is gemaakt en waar je jarenlang plezier van hebt.

 

De materialen

Niet alleen het proces, maar ook de materialen maken handgemaakt keramiek bijzonder. Klei en glazuur vormen samen de basis van handgemaakt keramiek. Ik werk voornamelijk met steengoed en porselein, beide hoogwaardige kleisoorten die op hoge temperaturen worden gestookt.

Steengoed klei sintert bij hoge temperaturen, wat betekent dat de kleideeltjes samensmelten en het materiaal waterdicht en uitzonderlijk sterk wordt. Dit maakt servies van steengoed duurzaam en geschikt voor dagelijks gebruik – veel meer dan aardewerk, dat op lagere temperaturen wordt gebakken en daardoor kwetsbaarder blijft. 

Porselein is verfijnder en doorschijnender maar vereist een nog nauwkeurigere verwerking en stookproces met het oog op vervorming van het materiaal. 

De keuze van de klei en het glazuur bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook de functionaliteit van een stuk. Elk object krijgt zijn unieke karakter door de manier waarop het wordt gevormd, gestookt en afgewerkt.

 

 


De charme van imperfectie: waarom handgemaakt keramiek altijd uniek is

Elk stuk handgemaakt keramiek is uniek, simpelweg omdat het met de hand wordt gevormd en niet machinaal wordt geproduceerd. Maar waarom kunnen glazuren soms verschillen of kan klei er net iets anders uitzien? Dat komt doordat keramiek gemaakt wordt van natuurlijke materialen, waarvan de samenstelling per batch kan variëren. Bovendien blijft het een chemisch proces: tijdens het stoken in de oven spelen warmte en plaatsing een grote rol. De temperatuur in de oven is nooit overal exact gelijk, waardoor het glazuur op sommige plekken anders smelt dan op andere. Al deze factoren zorgen ervoor dat geen enkel stuk precies identiek is – en dát is juist de charme van handgemaakt keramiek. Je ziet het productieproces en de hand van de maker terug in elk uniek eindproduct.

 

Handgemaakt keramiek: een bewuste en duurzame keuze

Investeren in handgemaakt keramiek betekent kiezen voor duurzaamheid en kwaliteit. Je ondersteunt een lokale maker en kiest voor een bewuster alternatief dat generaties mee kan gaan. In tegenstelling tot massaproductie is ambachtelijk keramiek geen wegwerpproduct, maar een blijvend en uniek item dat sfeer aan je huis toevoegt.

 

Een uniek stukje ambacht voor jouw huis

Handgemaakt keramiek is zoveel meer dan een gebruiksvoorwerp; het is een verlengstuk van een bewustere levensstijl. Door te kiezen voor keramiek dat met liefde is gemaakt, geef je jezelf niet alleen een stukje vakmanschap, maar ook een item dat je dagelijks met plezier zult gebruiken. Benieuwd naar mijn collectie? Ontdek unieke producten in mijn shop en ervaar zelf de warmte en schoonheid van handgemaakt keramiek.

 

 

Wil je nog meer tips of inspiratie over handgemaakt keramiek? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief (onderaan de homepage) of volg me op Instagram voor een kijkje achter de schermen!


Let's keep in touch