HOE HET BEGON

Geïnspireerd door mijn eindexamenproject ’Wereldservies’ – een conceptueel servies dat mensen uit verschillende culturen samenbrengt en verbindt door hen samen te laten eten – heb ik me na mijn studie aan de Kunstacademie volledig toegelegd op het werken met keramiek en zo is mijn label design *by Imre Bergmann ontstaan. Het is een label met pure, handgemaakte producten van porselein en meer. Mijn producten kenmerken zich door een zekere eenvoud en minimalisme. Dit kan zowel in vorm als in kleur zijn. Al mijn ontwerpen worden door mijzelf handgemaakt in mijn atelier.

Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken en op deze manier iets te creëren! Je hebt alle focus nodig voor je producten als je met keramiek werkt en je kunt eigenlijk niet met andere dingen bezig zijn. Vooral bij het vervaardigen van porselein luistert dit heel nauw omdat porselein snel onderhevig is aan vervorming. Het keramiekproces vind ik bijzonder én erg inspirerend omdat je nooit bent uitgeleerd en van elk nieuw project wel weer wat leert. Het is echt een ambachtelijk proces. In feite is het een continue zoektocht naar de mogelijkheden met het werken met materialen. Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen hoeveel er komt kijken bij het productieproces en hoeveel tijd het hele keramiekproces in beslag neemt. In feite is een keramisch product een echt ’slow’-product. Je moet absoluut geen haast hebben bij de productie ervan. Dit vind ik wel mooi in een tijd waarin alles steeds sneller lijkt te gaan.

 

 

 

PRODUCTEN MET AANDACHT EN LIEFDE GEMAAKT

Zelf vind ik het bijzonder om een product te kopen dat op ambachtelijke wijze met zorg en toewijding is gemaakt door iemand. Dit geeft voor mij een extra dimensie en waarde aan het product; het is geen massaproduct maar een persoonlijk product dat is ontstaan door de aandacht, passie en liefde van de maker. Ik hoop dat de mensen die mijn producten kopen, dit gevoel ook zo ervaren want ik probeer diezelfde aandacht, liefde en zorg in mijn producten te leggen. Op zich zie ik wel dat er steeds meer mensen op zoek zijn naar persoonlijke en handgemaakte producten waar men echt blij van wordt. In plaats van steeds ’meer’ producten gaat men naar ’meer waarde’ producten. Men vindt het weer belangrijk dat een product een verhaal heeft en met aandacht en zorg is gemaakt.

Mijn ontwerpen bevatten vaak een onderliggende boodschap. Met het Positive Vibes servies vol vrolijke prints en teksten zoals ‘enjoy your day’, ‘taste with your senses’ en ‘relaxing cup of tea’ geef ik mensen de mogelijkheid om stil te staan bij het feit dat eten een rustmoment kan zijn en dat het belangrijk is om van eten te genieten. Dit als tegenhanger van de hectische maatschappij waarin we leven. Waste not wasted is een collectie bestaande uit ongeglazuurde porseleinen vaasjes. Deze vaasjes zijn ontstaan uit afgietsels van (delen van) alledaagse plastic (wegwerp)verpakkingen. Door deze ‘waardeloze’ verpakkingen uit te voeren in (gekleurd) porselein tracht ik de objecten hernieuwde waarde en duurzaamheid te geven. Ook mijn porseleinen kettingen geven een positieve boodschap mee: ‘joy’, ‘love’, ‘live your dreams’, ’be happy be you’ etc.

Imre working

ONTVANG 5 EURO SHOPTEGOED

ONTVANG 5 EURO SHOPTEGOED

*by Imre Bergmann is een label met pure, handgemaakte producten van porselein en meer. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van nieuwe producten en speciale acties. Je ontvangt dan meteen 5 euro shoptegoed voor je eerste bestelling! *(Minimaal aankoopbedrag € 22,50, niet geldig op cadeaubonnen).